Komponentdatabase

Simpro-leveranse til den internasjonale romstasjonen

I en inkubator på den internasjonale romstasjonen (ISS) skal det dyrkes bønneplanter, som på sikt kan vise seg å bli en viktig proteinkilde for mennesker i rommet. 

Senter for tverrfaglig forskning i rommet (CIRiS) ved NTNU Samfunnsforsking har lenge bidratt til arbeidet på romstasjonen – men bidrar nå for første gang også som maskinvare-leverandør – og har valgt Simpro som partner på prosjektet.

 

Forskerne ved CIRiS på NTNU bidrar blant annet med forskning og utvikling i samarbeid med astronautene, som kretser rundt jorda i over 27 000 kilometer i timen.

— I dette prosjektet skal det dyrkes bønneplanter i vektløs tilstand. I tillegg dyrkes det frem en tilsvarende plante i en sentrifuge om bord i romstasjonen, for å ha et sammenligningsgrunnlag. Det er dyrket en del på romstasjonen før, mest for å se om det er mulig. I dette prosjektet skal plantene derimot blant annet fryses ned og «låses» kjemisk på et spesielt stadium, og deretter forskes videre på. Det er viktig grunnforskning som foregår, forklarer senior FoU-ingeniør Lars Grytbakk Kluken i CIRiS.

Det er på romstasjonens Biolab at forsøkene skal gjennomføres.

 

Prosjektet har fått navnet WAPS (Water Across the Plant System), og handler grovt sett om å forske på hvordan planter vokser i verdensrommet. Alt planteliv på jorda har utviklet seg tilpasset tyngdekraften – og det skaper både problemer og muligheter når man skal dyrke tilsvarende planter i vektløs tilstand.

 

Tett samarbeid

Kluken, som tidligere har jobbet i Kongsberg Space, har vært med på utviklingsløp av maskinvare tidligere. Ellers på CIRiS er de derimot vant til å levere forskning, programvare og kontrollsystemer, men ikke ha kontrakter på utvikling av maskinvare. Da er det godt å ha partnere på laget med erfaring.

— At Simpro viser det engasjementet de gjør for leveranser til verdensrommet er positivt i seg selv. I tillegg er de veldig gode på kommunikasjon. For oss betyr det at kontaktpersonen vår er veldig tilgjengelig for oss, i tillegg til at de raskt tar kontakt med oss for å avklare spørsmål underveis i produksjonen, sier Kluken.

— Så er det jo alltid betryggende å se at andre store aktører i samme segment velger Simpro. Når vi vet at de aktørene vi ser på kundelista har høyre krav til kvalitet og leveranse er det en trygghet fra dag én, forklarer Kluken.

 

 

Simpro satser på romfart

Simpro har ikke bare lang erfaring med leveranser av elektronikkprodukter til planetens mest krevende miljøer, men også erfaring med leveranser til satellitter og andre rominstallasjoner. Forretningsutvikler Kjetil Blokkum i Simpro er spesielt engasjert i romsatsingen.

— Vi har en tydelig satsing på romfartssegmentet. Dette er et forretningsområde vi tror vokser i fremtiden, og da er det veldig positivt at innovasjonsmiljøer som CIRiS er i nærområdet vårt. At innovasjon og forskning på dette nivået skjer i Trøndelag har alle trøndere god grunn til å være stolt av, sier Blokkum.